PEDIGREE Si ce contine acesta




























Rolul vitaminelor in alimentatia cainilor

Vitaminele au functii multiple in buna functionare a organismului uman si animal: ele actioneaza ca potentiatori sau co-factori in anumite reactii enzimatice, joaca un rol important in sinteza ADN, dezvolta tesutul osos, ajuta la coagulare, sporesc metabolismul proteinelor si al aminoacizilor si faciliteaza transmiterea impulsului nervos.
Substante organice complexe, indispensabile vietii, vitaminele se gasesc in natura sau se prepara sintetic. Exista doua categorii principale de vitamine, in functie de solubilitatea acestora: vitaminele hidrosolubile si vitaminele liposolubile.
Vitaminele liposolubile sunt vitaminele A (retinol), D (calciferol), E (tocoferol) si K (vitamina antihemoragica), iar cele hidrosolubile sunt vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B6 (piridoxina), B12 (cobalamina), acidul pantotenic, vitamina B9 (acidul folic), colina, biotina (vit. B7), niacina (vit. PP), inozitolul si vitamina C.
Vitamina A se gaseste in plante, sub forma de provitamine A (caroteni), care se transforma in vitamine active din punct de vedere biologic (retinol si dehidroretinol) la nivelul intestinului subtire. Vitamina A stimuleaza procesele de crestere, neoglucogeneza, sinteza glicogenului si a colesterolului, stimuleaza functiile hipofizei si tiroidei, favorizand astfel cheratinizarea normala. Vitamina A stimuleaza mielinizarea nervilor si participa in chimismul retinian.
Lipsa vitaminei A are urmatoarele manifestari: cainii tineri se dezvolta nearmonios, oasele se deformeaza si pot comprima tesuturile invecinate, determinand aparitia tulburarilor nervoase, epiteliile se hipercheratinizeaza, se exfoliaza si ulcereaza. In urma hipovitaminozei A apare reducerea acuitatii vizuale la lumina crepusculara. Hipervitaminoza A este determinata de administrarea in exces a vitaminei A si poate produce hemoragii intestinale si pulmonare si degenerari ale tesutului hepatic si renal.
Excesul de caroten in hrana poate duce la aparitia icterului carotenic.
Vitaminele D (D2 si D3) pot fi sintetizate in organism pe baza precursorilor acestora. Precursorul vitaminei D2 se gaseste in drojdia de bere si in plantele verzi, si se transforma in vitamina D2 sub influenta radiatiilor ultraviolete. Precursorul vitaminei D3 se gaseste in sebum si in straturile superficiale ale pielii, si se transforma in vitamina D3 sub influenta radiatiilor ultraviolete. Surse bogate in vitamina D2 si D3 sunt ficatul unor pesti, laptele, untul, galbenusul de ou.
Ambele vitamine au actiune asemanatoare si stimuleaza procesele de crestere, in special al oaselor lungi, stimuleaza mineralizarea tesutului osos, formarea dintilor, a dentinei si a smaltului dintilor, regleaza metabolismul fosfocalcic.
Stiai ca... : Razele de soare aduc un aport de vitamina D2, care duce la o fixare mai buna a calciului din aportul alimentar?
Vitamina E - vitamina antidistrofica, antisterilica sau tocoferol - este sintetizata de plantele verzi si se gaseste in cantitati mari in uleiurile vegetale (uleiul de porumb) si in germenii cerealelor. Vitamina E favorizeaza absorbtia carotenoizilor si protejeaza rezervele hepatice de vitamina A, participa la respiratia celulara, stimuleaza sinteza proteinelor contractile si a mioglobinei.
Stiai ca.. : Complexul de vitamine A+E este necesar in sustinerea din punct de vedere fiziologic a perioadei de monta?
Vitamina K este necesara coagularii sangelui (prin implicarea acesteia in formarea ARN-ului, responsabil de sinteza unor factori ai coagularii) si participa in procesele de respiratie celulara.
In cazul carentei de vitamina K (in cazul prezentei antivitaminelor K in hrana, afectiunilor hepatice si biliare) apar hemoragii, din cauza lipsei sau intarzierii coagularii.

Vitamina B1 este sintetizata de plantele verzi si de simbiontii intestinali si stimuleaza dezvoltarea organismelor, are rol in transmiterea influxului nervos, favorizeaza formarea lipidelor pe baza glucidelor.
Carenta de vitamina B1 cauzeaza apartia de polinevrite generalizate, polimiozite, nevralgii, mialgii (dureri musculare), tulburari digestive, cardiace, insotite de hipotermie. La caini, hipovitaminoza B1 (boala Chastek) apare in urma hranirii cu peste crud (acesta contine o tiaminaza).
Vitamina B2 se gaseste in cantitate mai mare in vegetale decat in alimentele de origine animala si are rol in metabolismul proteic, lipidic, glucidic, participa la mentinerea integritatii tesutului epitelial si nervos, stimuleaza procesele de crestere si diferentiere, stimuleaza troficitatea retinei, cristalinului si a corneei.
In cazul carentei de vitamina B2 dezvoltarea este incetinita, apar afectiuni ale pielii, opacifierea corneei si a cristalinului.
Vitamina B6 (piridoxina) se gaseste in cereale, uleiuri vegetale, legume, ficat, rinichi, lapte. Intervine in reglarea sintezei si catabolismului colesterolului si al unor lipide, intra in structura coenzimelor (decarboxilaze, transaminaze), are rol in metabolismul protidelor, stimuleaza eritropoeza, intra in compozitia tecilor de mielina.
In cazul carentei de vitamina B6, aceasta determina o crestere intarziata, anemie hipocroma microcitara, tulburari nervoase, astenie musculara, vomismente.
Vitamina B12 (cobalamina, ciancobalamina) este vitamina care intervine in sinteza ADN-ului, hemoglobinei, metioninei, colinei, biotinei si, implicit, in metabolismul proteinelor, lipidelor, glucidelor, intervine in diviziunea celulara, stimuleaza hematopoeza.
Carenta in B12 determina anemii si scaderea vitezei de crestere.
Stiai ca.. : Vitamina B este esentiala pentru tonusul muscular si vitalitatea cainilor care sufera din cauza modificarilor de presiune atmosferica care apar la trecerea de la iarna la primavara? Complexul de vitamine B este bun si pentru consumul mare de energie din perioada calduroasa.

Vitamina C este sintetizata de plantele verzi, dar poate fi sintetizata si pe cale endogena, in mucoasa intestinala, ficat, rinichi. Participa in reactiile de respiratie celulara, stimuleaza sinteza mucopoliglucidelor din tesutul epitelial, are rol in metabolismul colagenului, mareste rezistenta organismului la infectiile bacteriene si virotice, prin stimularea formarii anticorpilor si a activitatii sistemului reticulo-endotelial.
Carenta in vitamina C determina aparitia scorbutului, caracterizat la tineret prin anomalii in dezvoltarea dintilor, oaselor, predispozitie la sangerari spontane, iar la adulti se manifesta prin astenie, hemoragii mici la nivelul pielii, gingiilor, mucoasei digestive, hemoragii urmate de necroze, scade rezistenta organismului, anemie.
Dozele si momentul in care trebuie administrate vitaminele sunt indicate de catre medicul veterinar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu